Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentaktivister tiltalt for forræderi

Blant de arresterte er et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen, fagforeningsmedlemmer og studentledere. En av dem er studenten Welcome Zimuto, nestleder i studentorganisasjonen ZINASU, SAIHs samarbeidspartner. Lørdag 19. februar hadde de samlet seg til et møte hvor det ble vist tv-klipp fra Egypt og Tunisia, og diskuterte mulige demonstrasjoner i Zimbabwe.

- Vår befalhavende har sagt det før og vil si det igjen: Protester i Egypt-stil har ingen plass i Zimbabwe, sa polititalsmann James Sabau.  Onsdag 23. februar ble aktivistene tiltalt for forræderi mot regjeringen. Under fengslingen skal 12 av dem ha blitt utsatt for tortur av politiet. Aktivistene risikerer dødsstraff eller livsvarig fengsel dersom de blir kjent skyldig for forræderiet.Human Rights Watch og andre internasjonale organisasjoner krever at dommen henlegges. Ifølge de tiltalte er arrestasjonene er en del av Muagbes parti ZANU-PFs strategi for å skremme aktivister. Human Right Watch sier at å arrestere aktivister som ser videoer av historiske hendelser er et påskudd til å blokkere fredelig kritikk av regjeringen.

(image) Ikke overraskende- Å bli dømt for forræderi er en av de tøffeste dommene du kan få. Men det er ikke overraskende myndighetene reagerer slik. De er svært på vakt nå, etter alt som har skjedd og beveger seg i de arabiske statene. De vil gjøre alt for at det ikke skal skje noe lignende her. De vil gjøre folk redde, sier Jimmy Wilford fra ungdoms- og studentorganisasjonen SAYWHAT, en av SAIHs samarbeidspartnere.Han har vært på besøk i Norge de siste to ukene, men har fulgt nøye med på situasjonen i hjemlandet. SAIH har tidligere skrevet om økte voldeligheter i hovedstaden Harare, hvor blant annet en studentaktivist ble kidnappet.

Kontrollerer studentaktivismeMyndighetenes kontroll over opprør og studentaktivisme er ikke nytt, og trekker seg helt tilbake til 1999, da studentaktivister gikk sammen med arbeidsmarkedet for å danne det første opposisjonelle politiske parti i Zimbabwe, Movement for Democratic Change (MDC). 2. juni 2003 klarte væpnede styrker å slå ned et omfattende opprør, da studenter frimodig marsjerte mot regjeringsbygningen. To studenter ble angivelig drept og mange ble skadet. Siden da har studentaktivisme vært under kontinuerlig kontroll.

Studentenes rolle i de tunisiske og egyptiske gateprotestene blir nå grundig undersøkt av myndighetene i Zimbabwe, i frykt for at noe lignende vil skje også der. Kommunikasjon gjennom sosiale medier og mobiltelefon er også under streng overvåkning.- Zimbabwe har noen likheter med de arabiske statene. Vi har for eksempel hatt samme president over flere tiår. Slike motstandsbevegelser starter også i grupper, slik som dette møtet, sier Wilford.Et annerledes utgangspunktWilford tror likevel at hendelsene vi nå har vært vitne til i den arabiske verden, lite sannsynlig vil repeteres i Zimbabwe. - Folk har blitt mer oppmerksomme, og hendelsene kan nok utløse visse reaksjoner. Men personlig tror jeg ikke noe lignende vil skje i Zimbabwe. Det er viktig å spørre seg: Hvorfor reagerer folket? Er det mot en hel regjering eller er det mot én person? I Zimbabwe står Tzvangirais parti MDC og det sivile samfunn mer sammen. Derfor har vi et litt annerledes utgangspunkt enn flere av de arabiske statene, for eksempel i Libya, hvor en sterk diktator har regjert med jernhånd i flere tiår, avslutter Wilford.

Større fare for studenterForrige uke ble også lederen for studentparlamentet ved den tekniske høgskolen i Bulawayo (NUST) tatt inn til avhør hos etterretningspolitiet. Studentene avholdt et diskusjonsmøte om semesteravgiftene. Etterretningspolitiet var bekymret for at studentene arrangerte oppfølging av møtet som ble holdt i Harare den 19.februar.

- Nå er det er ikke bare de surrealistiske studentavgiftene som vanskelig gjør studiemulighetene og fremtiden for studenter i Zimbabwe. Sannsynligheten for nasjonalt valg i Zimbabwe og situasjonen i Nord Afrika gjør det svært vanskelig å drive påvirkningsarbeid for ungdoms og studentorganisasjonene. Samtidig øker også faren og sannsynligheten for overgrep mot studenter, sier Kari Anette Lindemann, programrådgiver for Zimbabwe i SAIH.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon