Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentkamp en ressurs eller trussel?

Studentgrupper i ulike land kjemper på mange områder og på mange nivå. De kjemper for likeverd og rettferd i hvem som skal få lov å studere, mot rasisme og diskriminering, for åpne universiteter, for lavere studieavgifter, for bedre velferdstilbud, mot tungvint byråkrati, for bedre studiekvalitet og større innvirkning på egen studiehverdag, for retten til et godt nok utdanningstilbud som inkluderer alle grupper i samfunnet - uansett sosiale, kulturelle og geografiske ulikheter, uansett rase, alder, kjønn, seksuell legning, handikap og politiske preferanser, og mot vold fra myndigheter/militante grupper i land som ser på organiserte studenter som en trussel mot egen makt.En trussel?Over store deler av verden møter studenter motstand i kampen for bedre forhold, og de blir ofte sett på som en trussel. I Zimbabwe må studentene hver dag forholde seg til risikoen for å bli utvist fra universitetet hvis de ytrer seg for kritisk mot president Robert Mugabe og hans styresett. Når studenter organiserer seg i Colombia, utsetter seg for vold, trusler, kidnapping, utstenging fra universitetene, landsforvisning og drap. Eller ressurs?Men samtidig viser historien og nåtiden flere eksempler på hvordan studentkamp har vært en ressurs for landet. I Øst-Timor var studentene blant de fremste til å organisere protester mot indonesiske myndigheter og sette undertrykkingen av sitt folk på den internasjonale dagsordenen. I dag er Øst-Timor en selvstendig nasjon. I Vest-Sahara er ungdoms- og studentgruppa en aktiv aktør i kampen for et fritt Vest-Sahara. Flere tusen studenter rømte ut i jungelen og tok til våpen etter at store studentledede demonstrasjoner med krav om demokrati ble slått hardt ned på av militærjuntaen i Burma i 1988. Verdens eneste studentgerilja har siden den gang arbeidet for demokrati i hjemlandet. Også her i Norge er studentene i høy grad med på å sette saker på dagsordenen, om enn i en ganske annen kontekst.Hva vil det si å være i kamp? Å være student er i mange land et privilegium. Hvorfor skal vi støtte privilegerte studenters kamp for deres rettigheter? Institusjoner for høyere utdanning har en viktig normdannende funksjon i samfunnet, både gjennom formidling av ideer og forskning og gjennom utdanning av fremtidens ledere. Som endringsaktører spiller studenter en viktig rolle i utviklingen av demokrati og respekten for menneskerettigheter i mange samfunn. Derfor mener SAIH at det er viktig å støtte studenters rett til å kjempe for det de mener er viktig. 

Les mer under kampanjen 2003-2004Studenter og akademikere er endringsaktører i sine samfunn. Her møter du noen av dem.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a large group of people are posing for a picture .a large group of people are posing for a picture .

Nyhet

Vintersamling 2025

Den beste helgen i februar nærmer seg – SAIHs vintersamling 2025! Vintersamling er en ypperlig måte å bli bedre kjent med organisasjonen på gjennom en god blanding av kreative workshops, interessante diskusjoner, aktivisme og morsomme aktiviteter. Ikke minst blir du kjent med andre engasjerte mennesker fra hele Norge og verden!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt akademikere og studenter i Gaza

Innsamlingsaksjon for akademikere og studenter i Gaza.

Les nyhet
a globe is sitting on a stand on a white background .a globe is sitting on a stand on a white background .

Nyhet

Spennende mulighet: 'Youth Exchange Against Anti-Rights'

SAIH søker nyutdannede og unge fagfolk til å delta i det internasjonale utvekslingsprosjektet ‘Youth Exchange Against Anti-Rights’. Prosjektet innebærer et ettårig utvekslingsprogram mellom Sør-Afrika, Myanmar/Thailand og Norge, hvor deltakerne skal forske på rettighetskrenkende krefter som påvirker marginaliserte grupper, og bidra til påvirkningsarbeid for å motvirke disse kreftene.

Les nyhet
the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .

Nyhet

Når autoritære ledere lokker

SAIH frykter at fremveksten av autoritære ledere de siste årene, og en eventuell ny valgseier for Trump, betyr at demokratienes gullalder er forbi.

Les nyhet
a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .

Nyhet

Hva står på spill på COP16 i Colombia?

Koblingen mellom naturvern og urfolks rettsvern er åpenbar og direkte. Urfolks kulturelle overlevelse avhenger av naturmangfoldet der de bor.

Les nyhet
a man holding a flag that says union on ita man holding a flag that says union on it

Nyhet

El Activismo Bajo Ataque

¡Este año celebramos el décimo aniversario del programa Estudiantes en Riesgo (StAR)!

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon