Nyhet
"Vi har et valg"
(image) Panelet (f.h) Nils Mørsk (Care), Colleen Lowe Morna (Fra den sørafrikanske organisasjonen Gender Links), Nkosi Ndlela, (Høgskolen i Hedmark) og Cecilie Prebensen (Røde Kors). Debatten “Norwegian images of African women – necessary symbols of despair?" var arrangert av SAIH og Fellesrådet for Afrika som en del av SAIHs kampanje ”Afrika nå – En sak har alltid flere sider”. Panelet i debatten bestod av representanter fra bistandsorganisasjoner, media og akademia.
”Dersom kvinner bare satt og hang hele dagen lang, så ville det ikke vært noe kontinent igjen” sa Colleen, og pekte på at i motsetning til menn, som ofte blir fremstilt som aktive, fremstår kvinner som passive mottakere.
”Et kommersialisert bilde av den afrikanske kvinnen som hjelpesløs og svak dominerer, mens den sterke afrikanske kvinne ikke i like stor grad kommer frem”, sa Nkosi Ndlela, førsteamanuensis i medievitenskap og informasjon ved Høgskolen i Hedmark.
(image) ”Bistandsorganisasjonenes inntekter avhenger av kraftfulle bilder” sa Nkosi Ndlela fra Høyskolen i Hedmark. Foto: Sindre Olav Edland/SAIH
Nils Mørk fra CARE Norge mente at selv om journalister ofte ikke ønsker å fremheve hjelpeløshet, så har nyhetsformidlerne et krav til salg hengende over seg. Dermed kan fokuset bli på ”kjendiser, sultende mennesker og døende elefanter.” Sterke bilder selger mer, og fokuset blir ofte på katastrofebilder og bilder som beskriver elendighet. Samtidig poengterte Nkosi Ndlela at uten media ville lidelsene aldri kommet frem.
Cecilie Prebensen presenterte Røde Kors` fotoutstilling fra mai 2007 om kvinner i krig og hvordan kjendiser var med på å gi utstillingen publisitet. Dette satte i gang en diskusjon om bistandsorganisasjonenes ansvar for bildene som blir formidlet. Utstillingen ble gjenstand for noe kritikk, men i stedet for å avfeie kritikken parerte Prebensen med å utfordre resten av panelet: ”Hvilke alternativer har da bistandsorganisasjonene? Skal man ikke gjøre noe?”
(image) Colleen Lowe Morna fra Gender Links. Foto: Sindre Olav Edland/SAIH
Et av spørsmålene fra salen gikk på hvordan man som journalist i dag kan bidra til å nyansere bildet som blir presentert av afrikanske kvinner. Debattantene hadde mange løsninger på hvordan man kan utjevne skjevhetene i framstillingen av afrikanske kvinner, men var samtidig ydmyke ovenfor utfordringene. Bildet som blir servert må forstås på bakgrunn av det historiske forholdet mellom Nord og Sør, og sett i lys av globaliserte kjønnsroller.
Det ble også stilt spørsmål fra salen om bistandsorganisasjonene er for avhengige av media og mediepublisitet, og dermed blir tvunget inn i en posisjon der de må kjempe om mediedekning for å få inntekter til bistandsarbeidet. Media spiller slik en særs viktig rolle, og det er således nødvendig å problematisere forholdet mellom bistandsorganisasjonene og media.
”Vi har alle et valg når det gjelder hvilke bilder vi presenterer,” oppsummerte ordstyrer Camilla Houeland mot slutten av debatten.
(image) Les mer om kampanjen her /Kampanje/index.html