Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zambia: 150 studenter såret i opptøyer campus

Mer enn 150 studenter og 28 politiansatte skal ha blitt såret etter voldsomme kamper mellom studenter og politi, søndag 28. mai.

Bakgrunnen for opptøyene er forsinkelser fra myndighetene i utbetalinger av bolig- og kosttilskudd til studenter og lønn til forelesere. De universitetsansatte har reagert med en «go slow» - å forsinke sitt arbeid - den siste uken.

Bakteppet var også at universitetsledelsen forrige uke advarte om at studenter som ikke har betalt den obligatoriske studentavgiften ville bli utvist fra studentboligen sin på campus og ikke få mulighet å gå på forelesning.

I Zambia får noen studenter offentlig bolig- og studiestøtte fra myndighetene, mens mange finansierer dette privat. Da studenter begynte å bli kastet ut av studentboliger som følge av at de ikke hadde fått betalt sin husleie, rant begeret over. Etter opptøyene søndag har politiet stengt alle innganger og kontrollerer alle som ankommer og forlater campus.

Forbyr organisert studentaktivitet

Minister for høyere utdanning, Nkandu Luo, avviste regjeringens ansvar og responderte med å forby all aktivitet gjennom Zambias studentunion (UNZASU). Dette kommer også betimelig i forkant av det kommende valget av nye studentledere.

- Mangel på finansiering har vært roten til alle opptøyer, forsinkelser, boikotter og andre former for protester som har påvirket studentenes muligheter og framgang, og bidratt til mer «brain drain». Å utestenge UNZASU-aktiviteter endrer ingenting – tvert imot forverrer det bare situasjonen, uttalte Antonio Mwanza, tidligere president i UNZASU, i en uttalelse.

Ifølge kalenderen begynner eksamenstiden for studentene neste uke.

Langvarig gjeld et stort problem

Opptøyene og uroen blant studenter og universitetsansatte har grobunn i enorm gjeld blant offentlige universiteter i Zambia. Som følge av at regjeringen i gjentagende runder har holdt igjen utbetalinger til høyere utdanning, har universitetene måttet ta opp lån og ytterligere blitt satt i en vanskelig økonomisk situasjon.

- Konflikten i UNZA er et tegn av en dypere strukturell utfordring Zambia står overfor, nemlig en systematisk underfinansiering av høyere utdanning fra regjeringen. Universitetene har sittet med store gjeld i årevis, lærere krever millioner i ubetalte lønn, og studentene opplever forsinkelser hvert år i utbetaling av stipend, matpenger og losji, forklarer Fernando Mathias, programrådgiver for høyere utdanning i SAIH.

Totalt hevder universitetsansatte å ha utestående totalt 300 millioner zambiske kwacha i lønninger helt siden 2010, som tilsvarer rundt 270 millioner norske kroner. Dette var også bakgrunnen for lærernes reaksjoner den siste uken.

- Samtidig har utdanningsbudsjettet til den zambiske regjeringen faktisk minsket de siste to årene. Dette er en primær tabbe i et ungt land der 74 prosent er under 30 år gammel og kun 1 prosent av elevene klarer å komme seg til universitetet, sier Mathias.

"Høyere utdanning er en samfunnsoppgave"

SAIH samarbeider med flere partnere i Zambia, og følger situasjonen tett. Nylig ble det også kjent at flere universiteter i Zambia og andre land i Sørlige Afrika har strenge praksiser i forhold til hvordan studentene kan opptre på campus.

- Retten til utdanning er en menneskerettighet og må ivaretas uansett om studenter er privat eller offentlig sponset. Det hjelper da ikke at studentene blir framstilt av media og myndighetene som potensielle kriminelle eller kjeltringer som ikke betaler for seg. Å sikre zambisk ungdom tilgang til høyere utdanning er en samfunnsoppgave, der regjeringen og ikke minst privatsektoren må ta sin andel av ansvaret for. Og det må skje fort, påpeker Mathias.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon