Lanserer norsk nettverk for forfulgte akademikere

De trues, trakasseres og overvåkes. Nå vil norske universiteter og høgskoler gå sammen om å beskytte og jobbe for forfulgte akademikere, forskere, forfattere og kunstnere. SAIH har vært en svært sentral pådriver for lanseringen av den norske Scholars at Risk-seksjonen.

Pressemelding:

- Akademisk frihet står i fare hver dag over hele verden. Forskere trues, trakasseres og blir drept. Et alarmerende antall høgskoler og universiteter stenges ned eller er under press fra myndighetene, sier Robert Quinn, administrerende direktør for det internasjonale Scholars at Risk-nettverket (SAR).

SAR har siden oppstarten i 2001 gitt rådgivning, rettshjelp og opphold til akademikere i 121 land. Nå skal også Norge bidra. 23. mai møtes rektorer, prorektorer og andre ansatte fra 15 norske institusjoner for høyere utdanning for å lansere en norsk SAR -seksjon.

Norske studenter skal ha mye av æren for opprettelsen av en norsk seksjon. Da SAIH arrangerte kampanjen “Akademisk frihet” i 2008, ble flere norske læresteder med i nettverket  - etter iherdig lobbyvirksomhet av SAIHs lokallagsaktivister.

Den norske seksjonen vil organisere og koordinere SAR-aktiviteter i Norge, og drive politisk påvirkning for akademikere som er fengslet eller er i dekning. Det kan også bli aktuelt å tilby midlertidige stillinger for professorer, forelesere og forskere som er forfulgt i hjemlandet sitt.

Til lanseringen kommer også tre forskere fra Zimbabwe, Burma og Iran. De har alle fått hjelp og opphold gjennom SAR-nettverket fordi de har mottatt trusler, blitt avhørt av politiet, trakassert, blitt fratatt akademiske verker og vært under sterk overvåkning av myndighetene i hjemlandet.

Behovet for beskyttelse øker
Ifølge fjorårets UNESCO-rapport “Education Under Attack” har politisk motiverte angrep på utdanning økt i omfang de siste årene. Omveltningene i Midtøsten og Nord-Afrika forsterker behovet for beskyttelse. Hele 60 prosent av forfulgte akademikere i dag kommer fra Nord-Afrika, Midtøsten eller Afrika Sør for Sahara.

Etter at Universitetet i Oslo (UiO) ble med i nettverket i 2001, har flere norske utdanningsinstitusjoner fulgt etter. Det var særlig etter at SAIH med kampanjen "Akademisk frihet" i 2008 mobiliserte studenter for å få flere norske universiteter og høgskoler til å melde seg inn, at antall medlemmer begynte å stige.

- Vi ser at krig og politisk uro ofte rammer akademikere. Det er ikke tilfeldig. Noen ganger kan den akademiske virksomheten være politisk upopulær, i andre tilfeller er forskerne også direkte aktive i politikken. Å gi dem støtte bør være en del av vårt internasjonale engasjement, sier Sissel Østberg, rektor ved Høgskolen i Oslo.

Under lanseringen vil forskeren fra Zimbabwe dele sine opplevelser som forfulgt akademiker. Professor Bernt Hagtvet (UiO) og prorektor Inga Bostad (UiO) vil samtale om akademisk frihet. Robert Quinn, administrerende direktør for det internasjonale SAR-verket, vil også delta på arrangementet.

Les mer om Scholars at Risk.

Flere saker:

Vi søker foredragsholdere

Vi søker foredragsholdere

I perioden 16. -27. oktober skal SAIH og Operasjon Dagsverk holde hundrevis av foredrag over hele landet. Har du lyst til å bidra?

HØSTSAMLING 2023

HØSTSAMLING 2023

22.-24. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling! Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro. Frist for påmelding er søndag 10. september.