​- En upolert og ekte skildring av Zimbabwe

​- En upolert og ekte skildring av Zimbabwe

Menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra SAIHs partner i Zimbabwe ble både sjokkert, sint og glad da hun så dokumentaren Democrats, som vises i Oslo fredag kveld.

- Jeg ble sjokkert over mye i denne filmen. I Zimbabwe sier man ikke sannheten, men her gjør de faktisk det. Vi får se hva som skjer bak sceneteppet, og politikerne sier ting de ellers ikke ville sagt offentlig. Det er en upolert og ekte skildring om Zimbabwe og det politiske landskapet.

Talent Jumo (33) fra Zimbabwe fikk se dokumentaren Democrats i Harare forrige uke. Nå er hun i Norge for blant annet å delta på arrangementet «Where is Zimbabwe Heading? Fim and Debate» under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs, hvor SAIH er medarrangør.

Democrats dokumentar

Fredag 13. februar inviterer SAIH til visning av den spennende dokumentaren Democrats på Filmens Hus i Oslo. Du får også møte både filmens hovedpersoner og regissør, samt menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra SAIHs partnerorganisasjon i Zimbabwe.

Les mer om filmen.

- Det er imponerende å se hvordan regissøren har klart å få komme bak fasaden til to profilerte politikere i landet vårt. Utover i filmen ser de ut til å glemme at kamera er der. Da blir det interessant. Da kommer selve sannheten – fra autoriteten i landet selv, forteller Jumo, som jobber i organisasjonen Katswe Sistahood, en av SAIHs partnere.

- De sier til og med at det hele er et spill. De innrømmer det. Det er både skuffende og sjokkerende, og det gjorde at vi som så filmen i Harare rett og slett måtte le. Det hele var så absurd.

Anerkjennes ikke som politikk

I Zimbabwe støtter SAIH studentorganisasjoner og andre sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber for retten til akademisk frihet, økt ungdomsdeltakelse og seksuelle- og reproduktive helserettigheter.

Katswe Sistahood er en feministorganisasjon som jobber for unge kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Unge kvinner og skeiv ungdommer opplever i tillegg andre hindringer for å kunne realisere og påvirke egne liv og utvikle egen identitet.

- En utfordring for oss er at våre saker ikke anerkjennes som noe politisk. Vi kan snakke om det for å skape oppmerksomhet rundt temaet, men det er alt. Vi får ikke utfordre myndighetene og politikken i landet. Og det er frustrerende – jeg må ha muligheten til å forlange noe fra våre politikere, ellers blir det hele en håpløs ond sirkel og arbeidet er forgjeves, forteller Jumo.

Les mer om SAIHs arbeid i Zimbabwe.

Sannhet tolereres ikke

I Zimbabwe sier gjerne unge aktivister, med en ironisk undertone, at "In Zimbabwe, we do have freedom of expression, but there is no freedom after expression». Denne virkeligheten illustreres også i filmen, mener Jumo.

- For oss aktivister er det ikke alltid lett å vite hvordan vi skal opptre og hva vi skal si – vi vet at vi lett kan komme i trøbbel og si noe «feil». Folk er ofte redde. Du kan aldri vite helt hvem du snakker med, og alt må skje bak lukkede dører.

Hun ser frem til kveldens debatt og visning, og håper også den kan skape debatt i hjemlandet.

- Et av de største utfordringene i Zimbabwe i dag er at sannheten ofte ikke blir tolerert. Jeg håper denne filmen vil kunne starte en samtale rundt Zimbabwes virkelighet. Som vi alltid har visst at er der, men ikke våget å utfordre, sier hun.

Nysgjerrig på mer? Kom og se filmen i kveld!

Flere saker:

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.