Politisk spill i Zimbabwe

Politisk spill i Zimbabwe

Fredag 13. februar inviterer SAIH til visning av den spennende dokumentaren Democrats på Filmens Hus i Oslo. Du får også møte både filmens hovedpersoner og regissør, samt menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra SAIHs partnerorganisasjon i Zimbabwe.

"På kvelden ser jeg venner og kollegaer poste det ene etter det andre manipulerte bilde av Mugabe i all verdens morsomste situasjoner. Diskusjonene går. Er det riktig å vise fremme en gammel mann i en latterlig sitasjon? Er ikke fallet et tegn på at han er for gammel til å styre landet?", skriver SAIHs programrådgiver Kari Lindemann direkte fra Zimbabwe, i dagens blogginnlegg.

Les mer: Mugabe faller, partibussene kjører

Og hvor går egentlig veien videre for Zimbabwe? Etter det voldelige presidentvalget i Zimbabwe i 2008, ble president Robert Mugabe presset til å danne en koalisjonsregjering med opposisjonspartiet MDC, etter å ha regjert i landet siden frigjøringen fra det hvite minoritetsstyret i 1980. I dokumentaren Democratsfår vi et unikt innblikk i det flyktige politiske landskapet og følger historien om samarbeidet mellom to politikere fra motstridende politiske partier. De har fått oppdraget om å reise landet rundt for å legge grunnlaget for en ny grunnlov.

Den tre år lange reisen viser den nesten umulige oppgaven med å utfordre Mugabes allstedsværende og nådeløse parti ZANU-PF. Per i dag er grunnloven ennå ikke satt ut i live.

Fredag 13. februar kommer både regissør Camilla Nielsson og de to politikerne fra filmen, Douglas Mwonzora (MDC-T) og Paul Mangwana (ZANU-PF), til Oslo under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs.

​Hva med de unge?

SAIH er medarrangør på arrangementet på Filmens Hus, hvor SAIHs leder Jørn Wichne Pedersen leder samtalen med politikerne og regissøren, samt menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra Katze Sistahood, SAIHs partner i Zimbabwe.

Hva blir det neste for Zimbabwe? Og ikke minst - hvilken mulighet har den yngre generasjonen, som utgjør 60 prosent av befolkningen, til å delta og spille en rolle i det politisk landskapet? Les mer om arrangementet på Facebook.

Les mer om SAIHs arbeid i Zimbabwe.

Flere saker:

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.