Politisk spill i Zimbabwe

Politisk spill i Zimbabwe

Fredag 13. februar inviterer SAIH til visning av den spennende dokumentaren Democrats på Filmens Hus i Oslo. Du får også møte både filmens hovedpersoner og regissør, samt menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra SAIHs partnerorganisasjon i Zimbabwe.

"På kvelden ser jeg venner og kollegaer poste det ene etter det andre manipulerte bilde av Mugabe i all verdens morsomste situasjoner. Diskusjonene går. Er det riktig å vise fremme en gammel mann i en latterlig sitasjon? Er ikke fallet et tegn på at han er for gammel til å styre landet?", skriver SAIHs programrådgiver Kari Lindemann direkte fra Zimbabwe, i dagens blogginnlegg.

Les mer: Mugabe faller, partibussene kjører

Og hvor går egentlig veien videre for Zimbabwe? Etter det voldelige presidentvalget i Zimbabwe i 2008, ble president Robert Mugabe presset til å danne en koalisjonsregjering med opposisjonspartiet MDC, etter å ha regjert i landet siden frigjøringen fra det hvite minoritetsstyret i 1980. I dokumentaren Democratsfår vi et unikt innblikk i det flyktige politiske landskapet og følger historien om samarbeidet mellom to politikere fra motstridende politiske partier. De har fått oppdraget om å reise landet rundt for å legge grunnlaget for en ny grunnlov.

Den tre år lange reisen viser den nesten umulige oppgaven med å utfordre Mugabes allstedsværende og nådeløse parti ZANU-PF. Per i dag er grunnloven ennå ikke satt ut i live.

Fredag 13. februar kommer både regissør Camilla Nielsson og de to politikerne fra filmen, Douglas Mwonzora (MDC-T) og Paul Mangwana (ZANU-PF), til Oslo under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs.

​Hva med de unge?

SAIH er medarrangør på arrangementet på Filmens Hus, hvor SAIHs leder Jørn Wichne Pedersen leder samtalen med politikerne og regissøren, samt menneskerettighetsaktivisten Talent Jumo fra Katze Sistahood, SAIHs partner i Zimbabwe.

Hva blir det neste for Zimbabwe? Og ikke minst - hvilken mulighet har den yngre generasjonen, som utgjør 60 prosent av befolkningen, til å delta og spille en rolle i det politisk landskapet? Les mer om arrangementet på Facebook.

Les mer om SAIHs arbeid i Zimbabwe.

Flere saker:

Historieløst, Klassekampen!

Historieløst, Klassekampen!

Det var etterlengtet å se Klassekampens oppslag om Zimbabwe 15 februar, hvor den humanitære og økonomiske krisen dette landet befinner seg i, ble beskrevet. Våre organisasjoner har hatt samarbeid med sivilsamfunnspartnere i landet over flere tiår og er svært opptatt av – og bekymret for – situasjonen som utfolder seg. Dessverre mener vi at den komplekse politiske utviklingen og det manglende demokratiske rommet for sivilsamfunnsorganisasjoner ikke var en del av realitetsbeskrivelsen i Klassekampens artikkel.