Mugabe faller, partibussene kjører

Skjermbilde-Mugabe

Den statseide avisen Herald om Mugabes uheldige fall. Foto: Skjermbilde

Og SAIH spør: Kan Zimbabwe forandres?

På flyplassen i Harare står det rader av busser parkert. Det er sang og dans. Mens vi kjører mot byen møter vi flere busser fra det statseide busselskapet. Folk busses til flyplassen for å ta imot og hylle President Mugabe, som kommer hjem som nyvalgt leder i den Afrikanske Unionen. Jeg er på jobb for SAIH i Zimbabwe.

Neste dag, på vei gjennom byen til vårt første møte med SAIH partner Student Solidarity Trust (SST), ser vi forsiden av News Day, som viser Mugabe som faller på den rød løperen på flyplassen. Den statseide avisen Herald skriver at det var ikke noe fall, og følger opp med bildeserie av Dronning Elisabeth og andre kjendiser som har falt på den røde løperen. På kvelden ser jeg venner og kollegaer poste det ene etter det andre manipulerte bilde av Mugabe i all verdens morsomste situasjoner. Diskusjonene går. Er det riktig å vise fremme en gammel mann i en latterlig sitasjon? Er ikke fallet et tegn på at han er for gammel til å styre landet?

Se bilder: Mugabe latterliggjøres etter fall (NRK.no)

Kvelden etterpå ser vi igjen bussing av ZANU-PF-tilhengere. Vi er på fremvisning av filmen «Democrats». Filmen følger de to rivaliserende parti-politikere Mangwana og Mwonzora, som blir venner mens de leder grunnlovsprosessen i Zimbabwe. De reiser rundt i landet og samler inn synspunkter til grunnloven. På flere av møtene i dokumentaren kommer det frem at ZANU-tilhengere busses inn til møtene med en veldig bestemt agenda: Å sikre gjenvalg av Mugabe.

"Visste ikke at dette skjedde"

Grunnlovsprosessen handlet selvfølgelig om mange andre viktige politiske saker enn bare presidentens makt. Retten til å demonstrere og akademisk frihet ble også sikret plass i den nye grunnloven. Filmen klarer det umulige - å ta oss med på innsiden i den komplekse og sammensatte politisk maktkamp i Zimbabwe. Vi får se ZANU-PF som holder et jerngrep om makten, ved blant annet å «bussjukse» inn deltaker i grunnlovsprosessen. Samtidig viser filmen også folks støtte til president Mugabe. Vi får se et MDC-parti som sliter med å samle sine tilhengere. Den viser rå vold fra ZANU-PF. Filmen gjør meg trist og frustrert, samtidig som det er en kjempegod stemning i salen. Folk ler og ler.

Jeg snakker med SAIHs partnerne GALZ, YETT og Katswe etter filmen. «Den viser den ordentlige sannheten.» sier en. En annen sier: «Jeg fulgte grunnlovsprosessen fra dag til dag i to år, men jeg visste ikke at dette skjedde.»

På vei ut til flyplassen etter en kort uke i Harare ser vi ingen busser av ZANU-PF-tilhengere. Jeg tenker på valget i forfjor da partiet vant, og stemningen av motløshet som hersket. Vi var forberedt på vold mot opposisjonen og alle andre som ønsker demokrati, men så var taktikken mer raffinert. Tilhengerne var blitt busset til urbane områder, som er pro-demokratiske. Det var juks med velgerregisteret. Og mye, mye mer. Men tross juks, så satt det seg etter hvert en følelse av et alltid svært effektivt og alltid maktsugent partisystem. Hvilke nye muligheter gir egentlig grunnloven? Hva er Zimbabwes fremtid?

Kommer til Oslo

Fredag etter filmfremvisningen av «Democrats» under Human Rights Human Wrongs i Oslo skal SAIH leder Jørn og ungdomsaktivist Talent Jumo snakke med hovedpersonene i filmen om ungdoms fremtid i Zimbabwe. Kan den dialogen og vennskapet de to har utviklet motivere til fredelig sameksistens og sunn politisk debatt også blant ungdom?

Les mer: Politisk spill i Zimbabwe

Flere saker:

Continuous threats against academics in Turkey

Continuous threats against academics in Turkey

"In terms of academics, I see no light in the short term", says Sarphan Uzunoğlu, who fled Turkey through the Scholars At Risk Network. He now works at University of Tromsø, and fears that Turkey will experience great migration of academics and other highly educated people.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.