Stortinget vil ha menneskerettighetsstrategi for Oljefondet

Stortinget vil ha menneskerettighetsstrategi for Oljefondet

Fredag ble det klart at Stortinget ber Oljefondet respektere menneskerettighetene.

- Dette er en av de største kampanjeseierne i SAIHs historie, sier SAIHs kampanjeleder Emilie Larsen Ørneseidet.

Les også: SAIH i debatt på Dagsnytt 18

Høsten 2014 lanserte SAIH kampanje «We Dream Big» om urfolksrettigheter og Oljefondet. Over 50 stunt og arrangementer ble holdt i regi av SAIHs lokallag i løpet av kampanjen. Vi fikk også mye oppmerksomhet i norsk presse, og satte i gang en politisk diskusjon om hvorvidt menneskerettigheter og urfolksrettigheter blir tilstrekkelig ivaretatt i Oljefondet.

Les også: Ungdomspartiledere krever urfolksstrategi i Oljefondet

"Dette er en av de største kampanjeseierne i SAIHs historie"

Denne våren har SAIH jobbet sammen med ForUM, Norsk Folkehjelp og Regnskogfondet for at Oljefondet skal ha en menneskerettighetsstrategi. Det siste halvåret har vi hatt møter med samtlige partier i Finanskomiteen på Stortinget, og deltok i en felles høring i forbindelse med behandlingen av Forvaltningsmeldingen for Statens Pensjonsfond.

Se høringen her

I fjor dokumenterte SAIH i rapporten "Ta først, spørre etterpå" at det ble begått grove brudd på urfolks menneskerettigheter i selskap Oljefondet er investert i.

- Våre krav har vært at stortingspolitikerne må gi tydelig beskjed til Oljefondet om at de må ha en strategi for å følge opp menneskerettighetsbrudd, inkludert brudd på urfolksrettigheter og arbeidstakerrettigheter. Nå har et samlet Storting, fra FrP til SV lyttet til oss. Det er vi svært glad for, sier Emilie Larsen Ørneseidet.

Les Stortingets innstilling her

Ikke ferdig ennå

Arbeidet med å utforme menneskerettighetsstrategien vil foregå i Norges Bank.

- Nå skal vi følge nøye med på Norges Bank, slik at de lager en tydelig strategi for at selskapene de er investert i, ikke skal bryte menneskerettighetene, avslutter Larsen Ørneseidet.

Flere saker:

Bli med å lage kampanje!

Bli med å lage kampanje!

SAIH søker kreative og engasjerte folk som vil være med i kampanjeutvalget for årets høstkampanje. Søk nå! Frist 1. februar.

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.