Nytt opptak for forfulgte studenter

Nytt opptak for forfulgte studenter

Pilotordningen Students At Risk utvides med et nytt opptak neste høst. Nå jobber NSO og SAIH med å få programmet permanent.

Prøveordningen var opprinnelig satt opp for to år. Nå har Utenriksdepartementet, gjennom Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), besluttet å utvide ordningen med et tredje opptak av studenter høsten 2017.

Students At Risk (StAR) gir studentaktivister som er blitt utvist fra hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement for menneskerettigheter og demokratiutvikling mulighet til å fullføre studiene sine i Norge. NSO og SAIH arbeidet i to år for å realisere prosjektet. Nå blir neste steg å gjøre programmet permanent i Norge.

- Å utvise studentaktivister fra universitetet eller på andre måter å hindre dem i å fullføre utdanningen sin er en utbredt metode for å tvinge kritiske stemmer til taushet. Gjennom Students at Risk sender norske myndigheter et viktig signal om at det ikke er akseptabelt, sier leder av SAIH, Inga Marie Nymo Riseth.

​ Deler sine historier på sosiale medier

De siste to ukene har flere tusen sett og hørt historiene til StAR-studentene Bheki Dlamini fra Swaziland og Mostafa Sayed fra Egypt, gjennom to kortfilmer lansert av NSO og SAIH på sosiale medier.

- Selv om det er tungt å bo langt hjemmefra, er jeg klar for å takle dette, sier Bheki Dlamini fra Swaziland, som ikke kan dra tilbake til hjemlandet uten å havne i fengsel igjen.

Over hele verden opplever studenter å bli straffet og forfulgt som følge av sitt engasjement. Siden 2011 har Scholars at Risk-nettverket, som overvåker angrep mot akademisk frihet og høyere utdanning, dokumentert 511 angrep mot høyere utdanning.

Det siste året er det registrert 39 hendelser hvor studenter har blitt angrepet av myndighetene i forbindelse med fredelige studentaktiviteter. I Egypt er minst 41.000 i fengsel på grunn av sitt politiske engasjement. 30 prosent av dem er studenter. 

Les også: Bekymret for studenter som straffes uten grunn

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.