Ny app skal redde nordmenn

Ny app skal redde nordmenn

Endrer du virkelig verden ved å gi en geit? SAIHs nye video Change A Life With Just One Swipe reklamerer for en ny app hvor afrikanere nå kan gi gaver til trengende nordmenn før jul. 

Dette er den fjerde i en rekke satirevideoer produsert i anledning SAIHs informasjonskampanjer om stereotypiske fremstillinger av Afrika og det globale Sør, med pioneren Radi-Aid: Africa for Norway fra 2012. I år retter SAIH et satirisk blikk på hvordan symbolske gaver – som særlig er populært under juletreet – og fadderordning-konseptet kommuniseres.

- Midt i kjøpehysteriet rundt juletider er det bra at folk ønsker å gjøre noe godt og har muligheten til å gi julegaver som er mer meningsfulle. Vi stiller derimot spørsmålstegn ved retorikken symbolske gaver er pakket inn i, sier Inga Nymo Riseth, leder i SAIH.

- De symbolske gavene er kun forenklede symboler på hva støtten egentlig går til, men dette kommuniseres ikke alltid like godt. Det samme gjelder fadderordninger, hvor et enkelt barn blir gjort om til et falskt symbol på hva din støtte går til. Organisasjonene bør benytte anledningen før jul til å gi folk mer kunnskap som stemmer mer med realitetene, og som bygger mindre opp om stereotypiene folk allerede har, sier Riseth.

Og finnes det en app på ordentlig også? Sjekk ut den "ekte" versjonen her - og redd nordmenn du også!

Kårer årets verste og beste innsamlingsvideo

Kampanjevideoen markerer også starten på den internasjonale prisutdelingen Radi-Aid Awards. 8. desember skal de beste og verste innsamlingskampanjene kåres, hvor publikum kan stemme frem sine favoritter blant finalistene som er plukket ut av en internasjonal fagjury.

- Bistandskommunikasjon er viktig for folks forståelse av verden, og bistandsaktører har stor makt.Med prisutdelingen og kampanjene våre har vi sett en enorm interesse internasjonalt for å endre de tradisjonelle fremstillingene av bistand. Målet er å fremme mer kreativitet og nyskaping i bistandskommunikasjon, og de to siste årene har det skjedd mye positivt på feltet, sier Riseth.

For mer informasjon om formålet og oversikt over alle nominerte: www.radiaid.com/

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 29. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Radi-Aid Awards 2016: Her er årets vinnere

Radi-Aid Awards 2016: Her er årets vinnere

Compassion International fikk prisen for årets verste bistandsvideo under SAIHs årlige prisutdeling Radi-Aid Awards. Den gjeveste prisen gikk til International HIV & Aids Alliance.

Gaver som forenkler verden

Gaver som forenkler verden

"Geiter, kyllinger og skolepulter har blitt populære gaver under juletreet. Bistandsorganisasjoner spiller på dårlig samvittighet og enkle vinklinger", skriver SAIHs leder Inga Nymo Riseth i kronikk på NRK Ytring.