Hyller studenter som fotballstjerner

Hyller studenter som fotballstjerner

Verdens modigste studenter kjemper i front for demokrati og menneskerettigheter, men havner likevel under radaren. Nå lanseres en egen supporterklubb for akademisk frihet. 

«Proud Supporters of Academic Freedom!»

Det er lett å ta for gitt at det å være student, engasjere seg politisk, ytre seg fritt på forelesning og organisere seg på campus er en selvfølge for alle. Men dessverre opplever utallige studenter i flere deler av verden at disse rettighetene blir fratatt dem. Likevel lar de seg ikke skremme, og kjemper for demokrati og menneskerettigheter i en farlig kontekst hvor krefter fra autoritære myndigheter når som helst kan straffe dem.

Disse studentene fortjener en skikkelig heiagjeng. I årets politiske kampanje ønsker derfor SAIH, i samarbeid med NSO, å løfte frem de modige Students At Risk-studentene gjennom en egen supporterklubb. Her kommer også heiarop, skjerf og alt som hører en ekte supporterklubb til.

– Vi vil gi studenter verden over som risikerer fengsel, vold, forfølgelse og utvisning fra universitetet for sin kamp for demokrati og studenters rettigheter den samme anerkjennelsen som våre største fotballstjerner, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Flere organisasjoner, universiteter og høgskoler har allerede sluttet seg til supporterklubben og viser sin støtte til Students at Risk på supporterklubbens nettside. Her er det også mulig for enkeltindivider å melde seg inn i supporterklubben og på den måten vise støtte til studenters rettigheter og akademisk frihet internasjonalt.

Mål om permanent ordning

Students at Risk er en midlertidig ordning i Norge som gjør at studenter, som av sikkerhetsmessige årsaker ikke har mulighet til å fortsette studiene i sine hjemland, kan fullføre i Norge. I samarbeid med NSO er SAIHs neste mål at ordningen blir permanent.

- Students At Risk-studentene representerer den tøffe kampen utallige studenter over hele verden kjemper hver dag. Ved å gi studentaktivister som kjemper for menneskerettigheter studieopphold i Norge, sender Norge en viktig beskjed til undertrykkende regimer, sier Riseth.

I løpet av den to uker lange kampanjeperioden vil det være en rekke arrangementer i flere store norske byer. Finn ditt nærmeste arrangement her.

Flere saker:

Aktivisme under angrep

Aktivisme under angrep

Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.