Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Grove angrep mot akademisk frihet avdekkes i ny rapport

Torsdag lanserer Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) en ny rapport som tar for seg angrep mot utdanning – mot skoler, universiteter, studenter og akademikere – i 28 land fra 2013 til 2017. Voldelige metoder for å undertrykke utdanning og utdanningsrelaterte protester er vanlig, ikke bare i landene rapporten fra GCPEA tar for seg, men i hele verden. I landene det er rapportert fra er angrepene mot studenter og akademikere symptomer på en større kampanje mot ytringsfrihet.

Blant landene som er undersøkt i rapporten er Colombia. SAIH jobber tett med partnere i landet for å sikre akademisk frihet, inkludering og demokratiske prosesser i utdanningsinstitusjonene.

Fra 2013 til 2017 rapporterer GCPEA om minst fem angrep på utdanningsinstitusjoner og minst åtte angrep på studenter og universitetspersonell i Colombia. Angrepene innebærer trusler mot studenter og professorer, bruk av eksplosiver på universitetsområdene og overdreven maktbruk mot studenter fra myndighetenes sikkerhetsstyrker. I tillegg kommer trusler og angrep fra FARC og paramilitære grupper som Las Águilas Negras, som i 2016 truet en gruppe studenter ved Atlántico-universitetet på livet om de ikke forlot universitetet innen en uke.

– GCPEAs rapport er et bevis på at det internasjonale solidaritetsarbeidet SAIH driver er viktig. Det er behov for å sørge for at studenter og akademikere kan utøve sin akademiske frihet og ytringsfrihet uten frykt for angrep, trusler og andre sanksjoner. Å leve med denne frykten er hverdagen til svært mange studenter og akademikere, sier SAIH-leder Beathe Øgård.

Utdanning under angrep

9 land peker seg ut som mest berørte land i rapporten hvor det er registrert over 1000 angrep på skoler, universiteter, elever, studenter og lærere. Disse landene er Den Demokratiske Republikken Kongo, Egypt, Palestina/Israel, Nigeria, Filippinene, Sør-Sudan, Syria, Tyrkia og Yemen.

Egypt og Tyrkia peker seg ut som land hvor angrepene hovedsakelig retter seg mot høyere utdanningssektor. Som SAIH dokumenterte i rapporten Besieged Universities ble over 1000 studenter arrestert og 21 studenter drept under og etter demonstrasjonene mot statskuppet i 2013 og frem til 2016.

Det største dødelige angrepet mot tyrkiske studenter fant sted 20. juli 2015, hvor minst 30 studenter ble drept av en selvmordsbomber, angivelig fra IS. Etter kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016 har 19828 akademikere mistet jobben, angivelig for å være knyttet til Gülen-bevegelsen. Over 1300 studenter og akademikere ble i 2017 fengslet, etterlyst, og/eller utrettmessig straffeforfulgt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon