Grove angrep mot akademisk frihet avdekkes i ny rapport

Grove angrep mot akademisk frihet avdekkes i ny rapport

I 52 land har studenter og akademisk ansatte blitt angrepet, viser ny rapport. I Colombia blir studenter truet på livet av paramilitære.

Torsdag lanserer Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) en ny rapport som tar for seg angrep mot utdanning – mot skoler, universiteter, studenter og akademikere – i 28 land fra 2013 til 2017. Voldelige metoder for å undertrykke utdanning og utdanningsrelaterte protester er vanlig, ikke bare i landene rapporten fra GCPEA tar for seg, men i hele verden. I landene det er rapportert fra er angrepene mot studenter og akademikere symptomer på en større kampanje mot ytringsfrihet.

Blant landene som er undersøkt i rapporten er Colombia. SAIH jobber tett med partnere i landet for å sikre akademisk frihet, inkludering og demokratiske prosesser i utdanningsinstitusjonene.

Fra 2013 til 2017 rapporterer GCPEA om minst fem angrep på utdanningsinstitusjoner og minst åtte angrep på studenter og universitetspersonell i Colombia. Angrepene innebærer trusler mot studenter og professorer, bruk av eksplosiver på universitetsområdene og overdreven maktbruk mot studenter fra myndighetenes sikkerhetsstyrker. I tillegg kommer trusler og angrep fra FARC og paramilitære grupper som Las Águilas Negras, som i 2016 truet en gruppe studenter ved Atlántico-universitetet på livet om de ikke forlot universitetet innen en uke.

– GCPEAs rapport er et bevis på at det internasjonale solidaritetsarbeidet SAIH driver er viktig. Det er behov for å sørge for at studenter og akademikere kan utøve sin akademiske frihet og ytringsfrihet uten frykt for angrep, trusler og andre sanksjoner. Å leve med denne frykten er hverdagen til svært mange studenter og akademikere, sier SAIH-leder Beathe Øgård.

Utdanning under angrep

9 land peker seg ut som mest berørte land i rapporten hvor det er registrert over 1000 angrep på skoler, universiteter, elever, studenter og lærere. Disse landene er Den Demokratiske Republikken Kongo, Egypt, Palestina/Israel, Nigeria, Filippinene, Sør-Sudan, Syria, Tyrkia og Yemen.

Egypt og Tyrkia peker seg ut som land hvor angrepene hovedsakelig retter seg mot høyere utdanningssektor. Som SAIH dokumenterte i rapporten Besieged Universities ble over 1000 studenter arrestert og 21 studenter drept under og etter demonstrasjonene mot statskuppet i 2013 og frem til 2016.  

Det største dødelige angrepet mot tyrkiske studenter fant sted 20. juli 2015, hvor minst 30 studenter ble drept av en selvmordsbomber, angivelig fra IS. Etter kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016 har 19828 akademikere mistet jobben, angivelig for å være knyttet til Gülen-bevegelsen. Over 1300 studenter og akademikere ble i 2017 fengslet, etterlyst, og/eller utrettmessig straffeforfulgt. 


Flere saker:

Ledig stilling

Ledig stilling

SAIH leter etter en resultatorientert og kreativ kollega til å være prosjektleder for SAIHs inntektsarbeid. Søknadsfrist 31. januar.