Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Universiteter over hele verden stengt grunnet Korona

SAIH følger situasjonen i våre partnerland i Latin-Amerika, Sørlige Afrika og Asia tett. Bolivia, Zambia, Myanmar, Colombia – over hele linja er situasjonen som i Norge: begrensninger på hvor mange som får samles på ett sted, skoler er stengt, universiteter er stengt. Eneste unntaket er Nicaragua, hvor skoler og universitet fremdeles er åpne, men noen av våre partnere har stengt ned sine program.

– Vi er dypt bekymret for våre partnere og for tilgangen til utdanning i dagene og månedene fremover. Flere steder settes det opp digital undervisning, men ikke alle har tilgang. De som fra før var mest sårbare og med begrenset tilgang til høyere utdanning, er også de som er mest utsatt i møte med Korona-pandemien, sier leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

Hun mener det er grunn til å frykte at en krise som dette kan slå negativt ut for akademisk frihet, og at krisen i enkelte land kan brukes som anledning til å stramme inn på aktivitet og forskning styresmaktene ikke liker.

Sør-Afrika er stengt i tre uker

I Sør-Afrika har president Cyril Ramaphosa erklært nasjonal unntakstilstand og landet er tilnærmet stengt. SAIH har tre partnere i Sør-Afrika som alle jobber med LHBTIQ-tematikk. Skeive studenter har nå mistet de møteplassene de tidligere hadde på campus.

– Vi vet at LHBITQ-studenter er ekstra sårbare, mange er nå nødt til å bo sammen med familier som ikke aksepterer deres seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Det er nødvendig for oss å fortsette med digitale møtesteder for studentene, ettersom det nå ikke er noen fysiske møtesteder på campus som kan sørge for solidaritet og samhold. Vi har for eksempel en ungdomsgruppe som nå møtes ukentlig på WhatsApp, forteller daglig leder i GALA, Keval Harie.

Nett-tilgang en ekstra utfordring

Universitetene i landet er stengt og har gått over til digital undervisning. Det er det dessverre ikke alle som har tilgang til.

– Denne epidemien er svært alvorlig for Sør-Afrika, men vi er også bekymret for konsekvensene tiltakene vil kunne få for studentene. Det er få studenter som har internettilgang hjemme og data er svært dyrt, noe som betyr at mange studenter ikke vil få tilgang til digitale forelesninger og ressurser, sier Dr Haley McEwen fra Wits Centre for Diversity ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg.

Hun er forfatteren bak SAIHs rapport Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity som nylig ble lansert.

Også i Zambia skal undervisningen nå foregå digitalt, og heller ikke der går det knirkefritt.

– Til og med forelesere har problemer med å få tilgang til internett, og de er heller ikke vant med å bruke disse plattformene, sier Norec-utveksler fra Zambia Thenjiwe Kalunga.

Stor usikkerhet

I Zimbabwe er mangel på informasjon fra myndighetene en tilleggsbelastning. Ingen vet verken når universitetene kan åpne igjen, eller om studentene vil kunne fortsette studiene.

– Skoleavgiftene ble økt i januar, noe som har vært en stor belastning på både foreldre og studenter, sier Norec-utveksler fra Zimbabwe Desmond Sharukai.

Han frykter at skoleavgiftene skal økes enda en gang når studentene kommer tilbake igjen.

– Hvis det skjer vil dette være et alvorlig brudd på akademisk frihet i landet vårt, sier han.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon