Colombia: drap og dramatisk politivold

Colombia: drap og dramatisk politivold

— Vi ser en situasjon i Colombia akkurat nå hvor myndighetene dreper og banker opp sitt eget folk. Det er ekstremt bekymringsverdig og må fordømmes på det sterkeste, sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

SAIH jobber sammen med flere organisasjoner i Colombia, blant annet urfolksrådet CRIC i Cauca og studentorganisasjonen ACEU. Begge står midt i de pågående protestene. Via monitoreringssystemet Grita rapporteres det om over 1000 tilfeller av politivold og overgrep mot sivilbefolkningen. Samtidig meldes det om 21 drepte, samtidig som tallene varierer fra kilde til kilde i en kaotisk situasjon.

— Vi er veldig bekymret, og får meldinger fra våre partnere om at situasjonen stadig eskalerer. Urfolksrådet CRIC forteller at flere av deres folk er utsatt for angrep fra politiet, og nevner både skuddskader og vilkårlige arrestasjoner, forteller Høiskar.

I seks dager har titusenvis av urfolk, studenter og arbeidere tatt til gatene. De protesterer mot en ny skattereform, helsereform og økonomisk politikk som de mener vil øke sosiale forskjeller, og for manglende beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere.

Alt dette skjer i en tid preget av økonomisk krise og en tredje bølge av pandemien, som bl.a. har ført til stor arbeidsløshet og frafall fra universitetene og utdanning forøvrig. Responsen fra myndighetene har vært voldsom, voldelig og dødelig

SAIH samarbeider med en rekke organisasjoner i Colombia, mange av dem med hovedbase i Cauca og med sterk involvering i de pågående protestene som altså startet fredelig.

Flere saker:

SAIHs innspill til regjeringserklæring 2021

SAIHs innspill til regjeringserklæring 2021

Frittenkende studenter og akademikere kjemper i frontlinjen som forsvarere av demokrati og menneskerettigheter. De er en trussel for autoritære krefter, og de angripes. Norge kan spille en viktig rolle i å gi dem beskyttelse og bedre rammebetingelser.

HØSTSAMLING 2021

HØSTSAMLING 2021

24.-26. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling. Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro. Frist for påmelding er 19. sep.

SAIH PÅ ARENDALSUKA

SAIH PÅ ARENDALSUKA

Det er igjen klart for Arendalsuka, Norges viktigste og største politiske møteplass. SAIH er selvfølgelig til stede!