Historier fra vårt arbeid
Historier fra vårt arbeid
Sør-Afrika vedtar lov mot hatprat og hatkriminalitet
2023
Til tross for et solid lovverk som beskytter og gir rettigheter til LHBTQIA+-samfunnet i Sør-Afrika, er hatkriminalitet og diskriminering fremdeles en realitet for mange. Nå har det kommet en ny lov som kan bli et viktig skritt mot en mer inkluderende framtid.
På en fotballbane utenfor universitetsbyen Potchefstroom i Sør-Afrika står det en utbrent bil. Inni ligger kroppen til 22-år gamle Sam Mbatha.
Sam var student, leder av det lokale studentparlamentet, og åpent skeiv i et av få afrikanske land hvor dette er lov. Drapet føyer seg inn i rekken av mord på skeive studenter og aktivister i Sør-Afrika. I 2021 ble det rapportert over 25 drap på skeive, og mørketallene antas å være mye større.
Regnbuenasjon på papiret
Sør-Afrika er blant landene i Afrika med de beste lovene for beskyttelse av skeive. På noen områder er rettighetene bedre enn de vi har i Norge. I hvert fall på papiret.
Transpersoner har rett på kjønnsbekreftende behandling, og likekjønnet ekteskap og adopsjon for skeive par har vært lovlig siden henholdsvis 2006 og 2002. Styresmaktene i landet betegner seg selv som en «regnbuenasjon».
Men for Sam Mbatha hjalp ikke regnbuelovgivningen.
Realiteten i Sør-Afrika er nemlig noe annet enn lovene på papiret. Menn voldtar svarte lesbiske kvinner for å gjøre dem heterofile. Transpersoner møter ofte diskriminering og blir nektet livreddende, kjønnsbekreftende helsehjelp. Homofile menn blir stadig oftere tatt som gisler av kriminelle grupper som lokker gjennom dating-appen Grindr og krever løsepenger.
Hatkriminalitet og hatefulle ytringer
I Sør-Afrika finnes det ikke en lov som gir skeive god nok beskyttelse mot hatkriminalitet og hatefulle ytringer, og politiet har ikke mottatt opplæring i hvordan man møter disse problemene.
SAIHs partnere, deriblant det skeive arkivet GALA, har lenge drevet påvirkningsarbeid for å få igjennom en slik lov, i tillegg til å bevisstgjøre offentlige institusjoner i hvordan møte skeive.
GALA har sammen med det sørafrikanske sivilsamfunnet de siste tiårene dokumentert flere drap, seksuelle overgrep og ytringer på bakgrunn av homofobi og transfobi. Mellom 2013 og 2017 dokumenterte Hate Crimes Working Group (HCWG), hvor GALA er medlem, 945 tilfeller av sannsynlig hatkriminalitet. 35 % involverte lesbiske eller homofile ofre, og ytterligere 8 % involverte transpersoner.
Samtidig rapporterte det sørafrikanske justisdepartementet at kun 11 slike saker ble løst i perioden 2005-2017.
Lovendring på trappene
GALA har i 16 år arbeidet for en lov som beskytter skeive mot hatkriminalitet og hatefulle ytringer gjennom HCWG og dens forgjenger, og nå er loven endelig på trappene.
Den langsomme fremgangen skyldes konservative kirkegrupper som har protestert kraftig mot forbudet mot hatprat, som de mener bryter med religiøs ytringsfrihet.
For å bli gjeldende, må loven bli signert av Sør-Afrikas president.
Nå gjenstår det å se om loven blir nok en regnbuelov på papiret, eller om den vil være med på å beskytte skeive fra vold og overgrep.
Flere historier fra vårt arbeid
Historier fra vårt arbeid