Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Fredsprosessen i Colombia: Fremskritt med forbehold

Den 24. september kom UD ut med en pressemelding angående de nyeste fremskrittene i fredsforhandlingene i Colombia. Det forespeiles en endelig våpenhvile og avtale innen 6 måneder, og det har blitt enighet om å opprette et spesialtribunal for å stille krigsforbrytere fra begge sidene av konflikten for retten. Men på bakken fortsetter lokalbefolkningen å lide av vold- og krigshandlinger.

Fremskritt med forbehold Fredsavtalen mellom colombianske myndigheter og FARC-EP betyr ikke automatisk fred i Colombia. Over 50 år med intern konflikt i Colombia har satt dype spor og landet er fortsatt preget av militarisering, vold, undertrykkelse og sosial ulikhet. Særlig hardt rammet er urfolk, afrocolombianere og småbønder som har mistet tilgangen til sine rettmessige landområder.

Fredsforhandlingene har aldri nådd så langt som nå. Likevel er fredsavtalen bare første skritt på veien mot fred og sosial rettferdighet i landet.

Menneskerettighetsforkjempere fra ulike sektorer av samfunnet blir fortsatt møtt med trusler, vold, forfølgelse og drap. Sosial protest møtes med vold og kriminalisering av hær, politi og spesialstyrker. I tillegg til den alvorlige sikkerhetssituasjonen, har konflikten splittet sivilsamfunnet og skapt store økonomiske og sosiale forskjeller mellom folk. Det er strukturelle utfordringer som krever grunnleggende endring i lovgivning og politikk.

«Vi mener det er feil å snakke om en post-konflikt i etterkant av forhandlingene, det er snarere snakk om en post-avtale. Mye gjenstår for å skape reell rettferdighet og fred i Colombia», forteller våre samarbeidspartnere fra det colombianske sivilsamfunnet. De mener det er positiv at det inngås en avtale om våpenhvile, men mener sivilsamfunnet generelt har fått en alt for liten stemme i prosessen.

Flere parter i konflikten Det er ikke bare hæren og geriljabevegelsene som står for overgrep mot sivilsamfunnet. Våre samarbeidspartnere i Colombia mener at det også må settes søkelys på paramilitære grupper og kriminelle bander som står bak alvorlige menneskerettighetsbrudd. Studentorganisasjonen ACEU mottar stadige trusler fra paramilitære grupper som vil kneble all kritikk mot myndighetene. Det er vanskelig å få satt i gang rettsprosesser mot de skyldige, når colombianske myndigheter understreker at «våpenhvileavtalen» med de paramilitære fremdeles står ved lag.

«Det virker ikke som om staten forbereder seg på en demokratisk og fredelig etterkrigsperiode, der det er respekt for sosial kamp eller retten til organisering og protest. De siste månedene har flere aktivister som har demonstrert for endringer i jordbrukspolitikken blitt fengslet og rettsforfulgt. Det er en helt klar kriminalisering som foregår fra myndighetenes side», sier talsperson for urfolksorganisasjonen CRIC som SAIH har samarbeidet med siden 2013.

Mer til opprustning, mindre til utdanning En generell kritikk fra flere sivilsamfunnsorganisasjoner i Colombia er at den praktiske politikken ikke gjenspeiler punktene som partene har blitt enige om i Havanna. Da president Santos gikk til valg i 2014, trakk han fram utdanning og fredsprosessen som hovedsatsningsområder for regjeringen. Studentorganisasjonene ACEU, mener politikken har tatt en helt annen retning.

«I stedet for å øke støtten til, og forbedre den offentlige utdanningen i Colombia, har støtten til politiets spesialstyrker, som maner fram alt annet en fredskultur, blitt økt», forteller studentleder Omar, som selv har opplevd å bli truet på livet. Anti-opprør styrken ESMAD har ved flere anledninger ledet brutale aksjoner mot fredelige demonstrasjoner, også mot studenter og unge som kjemper for bedre utdanningsvilkår i landet.

«SAIH vil følge tett med på den videre prosessen for fred i Colombia. Vi mener det er grunnlag for optimisme, men vil understreke behovet for beskyttelse av det sivile samfunn og utdanningsinstitusjoner, dersom man skal oppnå varig stabilitet og fred for alle parter. Man får ikke til en forsoning dersom halvparten av sivilsamfunnet er ekskludert fra den videre fredsprosessen» sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a large group of people are posing for a picture .a large group of people are posing for a picture .

Nyhet

Vintersamling 2025

Den beste helgen i februar nærmer seg – SAIHs vintersamling 2025! Vintersamling er en ypperlig måte å bli bedre kjent med organisasjonen på gjennom en god blanding av kreative workshops, interessante diskusjoner, aktivisme og morsomme aktiviteter. Ikke minst blir du kjent med andre engasjerte mennesker fra hele Norge og verden!

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of a flag .a fist is holding a pencil in front of a flag .

Nyhet

Støtt akademikere og studenter i Gaza

Innsamlingsaksjon for akademikere og studenter i Gaza.

Les nyhet
a globe is sitting on a stand on a white background .a globe is sitting on a stand on a white background .

Nyhet

Spennende mulighet: 'Youth Exchange Against Anti-Rights'

SAIH søker nyutdannede og unge fagfolk til å delta i det internasjonale utvekslingsprosjektet ‘Youth Exchange Against Anti-Rights’. Prosjektet innebærer et ettårig utvekslingsprogram mellom Sør-Afrika, Myanmar/Thailand og Norge, hvor deltakerne skal forske på rettighetskrenkende krefter som påvirker marginaliserte grupper, og bidra til påvirkningsarbeid for å motvirke disse kreftene.

Les nyhet
the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .the white house is surrounded by trees and bushes and has a fountain in front of it .

Nyhet

Når autoritære ledere lokker

SAIH frykter at fremveksten av autoritære ledere de siste årene, og en eventuell ny valgseier for Trump, betyr at demokratienes gullalder er forbi.

Les nyhet
a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .a group of people are standing in a line holding sticks and ribbons .

Nyhet

Hva står på spill på COP16 i Colombia?

Koblingen mellom naturvern og urfolks rettsvern er åpenbar og direkte. Urfolks kulturelle overlevelse avhenger av naturmangfoldet der de bor.

Les nyhet
a man holding a flag that says union on ita man holding a flag that says union on it

Nyhet

El Activismo Bajo Ataque

¡Este año celebramos el décimo aniversario del programa Estudiantes en Riesgo (StAR)!

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon