Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Kvinner fremmarsj i Zambia

(Denne artikkelen er en forlenget versjon av SAIHs artikkel i avisa Verdens Beste Nyheter - som lanseres i dag, 22. april. Les mer!)

- Et viktig steg mot et mer likestilt samfunn, meldte ungdomsorganisasjonen Youth Vision Zambia og Zambia National Womens Lobby, da landets første kvinnelige visepresident ble valgt i januar i år.

Jubelen var stor blant kvinnebevegelsen og sivilsamfunnet da det ble klart at Ingonge Wina skulle bli Zambias første kvinnelige visepresident. Wina har i mange år vært en aktiv forkjemper for å styrke kvinners rettigheter og posisjon i landet, sist som likestillingsminister.

- Valget av Wina gjenspeiler landets arbeid for likestilling og Zambias løfte om at flere kvinner skal få ta del i beslutningsprosesser, sier Amos Mwale, direktør i SAIHs partnerorganisasjon Youth Vision Zambia.

- Aldri har en kvinne i Zambia hatt en så høy posisjon. Utvelgelsen er veldig positivt for veien videre. Zambia har nå oppnådd Den afrikanske unions protokoll og SADC-protokollen, som landet ratifiserte som følge av behovet for økt kvinnedeltagelse, sier Juliet Kaira Chibuta I Zambia National Women's Lobby (ZNWL), også en av SAIHs partnere.

​Flere kvinnelige ministre

Kvinner utgjør ikke bare 51 prosent av befolkningen i Zambia, de utgjør også flertallet av stemmer ved valg. I 2014 startet regjeringen med arbeidet om en egen kjønnslikestillingslov, som skal sikre likestilling i alle sektorer. Regjeringen har også trappet opp arbeidet med vold mot kvinner, et tema som fortsatt er en stor utfordring i landet. Wina har selv vært en aktiv pådriver i dette arbeidet.

Zambia har fortsatt bare 12,6 prosent kvinner i parlamentet, men framgangen er der: Ved forrige valg lå tallet på 10,8 prosent.

I tillegg er 30 prosent av ministerpostene i den zambiske regjeringen nå bestående av kvinner – en forbedring fra 20 prosent.

​Styrker kvinners posisjon

YVZ er en viktig stemme og pådriver for seksuelle- og reproduktive helserettigheter i Zambia. Organisasjonen utdanner unge ledere, og driver et lederopplæringskurs for unge kvinner. Årlig får 30 unge kvinner fra andre sivilsamfunnsorganisasjoner lederopplæring fra YVZ.

- Vanskeligere tilgang til utdanning og arbeid regnes som det største hinderet for kvinners deltagelse i samfunnet. Derfor jobber vi videre med å styrke kvinners posisjon her og ser optimistisk på tallene, sier Mwale i YVZ.

ZNWL er også en sentral organisasjon for kvinners rettigheter. Organisasjonen jobber med å styrke kvinners deltagelse i formelle beslutningsforaer, fra nasjonalt til lokalt nivå.

- Zambia er et partriarkalsk samfunn, med en utbredt oppfatning om at kun menn er skikket til å ha lederposisjoner og at deres synspunkter skal dominere både i husholdningen og lokalsamfunn. Derfor får ikke kvinner nok støtte til å innta lederposisjoner. Men i arbeidet vårt fortsetter vi å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av kvinners deltagelse på alle nivåer i samfunnet – fordi vi lever i et demokratisk land, sier Chibuta i ZNWL.

Les mer om SAIHs arbeid i Zambia.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon