Nyhet
Melder om krise i havneby i Colombia
Den sivile streiken startet 16. mai. For å sikre en fredelig demonstrasjon, organiserte lokalbefolkningen kulturelle aktiviteter, og blokkerte hovedveien som går mot havna i byen. Både barn og eldre var også del av den rolige demonstrasjonen. En rekke organisasjoner gikk sammen om streiken.
Den 19. mai beordret forsvarsdepartementet spesialstyrken ESMAD til å angripe de fredelige demonstrantene med tåregass og gummikuler. Flere ble såret, blant annet ble flere barn hardt rammet av tåregassen og måtte til sykehus.
De siste døgnene har ESMAD også angrepet nabolag på nattestid og kastet tåregass ved midnatt mens folk ligger og sover. Menneskerettighetskomiteen i gruppen som koordinerer streiken melder at flere familier er rammet av tåregass og mange ungdommer er skadet. Det rapporteres om skyting, men de har enda ikke fått bekreftet om det er brukt gummikuler eller ekte kuler.
ESMAD har ikke valgt å hindre plyndring som har foregått i kaoset, men heller valgt å fokusere på fredelige demonstranter.
Fredsavtale når ikke gjennom
Buenaventura er en by med en halv million innbyggere, de fleste afroetterkommere. 80% lever i fattigdom, 60% er arbeidsløse. Det er svært begrenset helsetilbud, frafallet fra skolen er høyt, og innbyggerne mangler vann 126 dager årlig. Samtidig er det gjort store investeringer i byen for å bygge ut kapasiteten til havnen, som er Colombias største stillehavshavn hvor mye av importen til landet går gjennom. Det satses også mye på å bygge ut for turisme.
Sju nabolag i Buenaventura blir tvangsflyttet for å gi plass til disse prosjektene. Buenaventura er svært forurenset, fordi kull lagres åpent. Økonomiske interesser blir mye viktigere enn menneskerettigheter i Buenaventura.
SAIH samarbeider med flere organisasjoner med tilstedeværelse i Buenaventura; afrocolombianerorganisasjonen PCN og sivilsamfunnsorganisasjonene NOMADESC og COALICO. Arbeidet er også del av SAIHs Operasjon Dagsverk-prosjekt. I fjorårets OD- kampanje formidlet SAIH mye informasjon om situasjonen i Buenaventura, og OD og SAIH var på besøk i byen i juni i fjor.
Til tross for at fredsavtalen kom i havn i Colombia før jul, tyder mye på liten vilje til faktisk gjennomføring av lovnadene, noe eksemplet Buenaventura illustrerer. Menneskerettighetsbruddene i landet fortsetter, melder flere partnere.
«Menneskerettighetsteamet i PCN ber det internasjonale samfunnet om å kreve at president og Nobelprisvinner Juan Manuel Santos umiddelbart stopper ESMAD, politiet og militæret om å stanse angrepene på sivile og å sikre at dialogen kan fortsette uten grov undertrykkelse», skriver Charo Mina Rojas fra menneskerettighetskomiteen i PCN i e-post til SAIH.