Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Zimbabwe: "Kvinnelige studenter er ekstra sårbare"

November 2015: Under en fredelig demonstrasjon for akademisk frihet i Harare, Zimbabwe, blir en rekke kvinnelige studenter arrestert, banket opp og torturert.

Som aktivist for kvinners og studenters rettigheter er det ikke første gang Joana Momambe (23) får føle Zimbabwes patriarkalske samfunn på kroppen. Hun har selv blitt arrestert utallige ganger og opplevd seksuelt overgrep fra Zimbabwes politistyrker. Og hun har stadig sett hvordan medstudenter blir trakassert av både andre studenter og lærere.

- Det verste er at utfordringene kvinnelige studenter møter bare blir verre, og det virker ikke som regjeringen har noen interesse i å finne en løsning, sier hun.

Nå er Momambe i Norge som Students At Risk-student og følger utviklingen i hjemlandet tett. I en ny kortfilm fra SAIH forteller hun åpenhjertig om sitt engasjement, i anledning Kvinnedagen 2017.

Økonomisk krise rammer kvinnelige studenter

Momambe har i flere år jobbet for kvinners og studenters rettigheter, i det hun kaller en patriarkalsk og undertrykkende kontekst. Da hun begynte å studere bioteknologi som 18-åring i 2012, begynte hun å også jobbe i Zimbabwes studentunion Zinasu. Hun ble organisasjonens første kvinnelige generalsekretær og har senere også vært likestillingsrådgiver.

Zimbabwe opplever nå en kraftig økonomisk nedgang, noe som også går utover studenter. Zinasu rapporterer selv om økt frafall fra studier som følge av økte studieavgifter, og om skyhøye husleiepriser for en liten studentleilighet på 15 kvadratmeter. Studenthus som egentlig bare har plass til 4000, rommer hele 15.000 studenter.

- Den pågående økonomiske krisen i Zimbabwe har satt kvinnelige studenter i en ekstra sårbar situasjon. Når studieavgiftene øker, og både forholdene på universitetene og levestandarden for en gjennomsnittlig student blir dårligere, går dette særlig utover kvinnelige studenter, forteller hun.

Nylig rapporterte University World News om hvordan kvinnelige studenter fra trange kår blir tvunget inn i prostitusjon for å sikre nok penger til studentavgifter. Mange ender også opp med å finne en mann de kan bo hos for å unngå de store husleiene i studentboligene, hvor mennene gjerne utnytter dem seksuelt.

- Ikke minst risikerer mange å få seksuelt overførbare sykdommer, som har økt på flere læresteder, sier Momambe.

Utnytter jobbsøkende studenter

Den økonomiske krisen gjør det vanskeligere for unge å få jobb. Flere studieprogrammer i Zimbabwe krever også ett års praksis i en bedrift før du kan søke vanlig jobb. Ifølge University World News fortelles om tilfeller hvor arbeidsgivere - ved de få bedriftene som er tilgjengelige - utnytter unge kvinnelige studenter, ved å be om sex i bytte mot praksisplass.

I de mindre gruvebyene hvor nye campus-områder for Great Zimbabwe University og Midlands State University nylig ble satt opp, påpekes det at gruvearbeidere utnytter økonomisk sårbare kvinnelige studenter.

- Jeg kjenner godt til denne problematikken. Disse områdene er ikke noe trygt sted for studenter i det hele tatt, hverken akademisk eller etisk, mener Momambe.

Selv om tematikken er kjent og historiene utbredt, er det få unge kvinner som tør å snakke åpent om hva de opplever. 23 år gamle Momambe er tydelig på hva hun vil gjøre når hun er ferdig med studiene ved Universitetet i Bergen.

- Jeg er forberedt på å reise tilbake til Zimbabwe og fullføre kampen for demokrati og akademisk frihet. "The struggle continues and victory is certain", avslutter hun i filmen. 

I solidaritet med unge kvinner

I land som Zimbabwe er initiativ som bygger kvinners selvtillit et viktig steg mot et mer likestilt samfunn. Derfor tilbyr SAIH ledertrening spesielt rettet mot unge kvinner. I 2015 fikk 827 unge kvinner i Zambia, Zimbabwe og Sør-Afrika opplæring i ledelse. Vi vil nå flere og trenger deg med på laget!

Send en SMS med kodeord UTDANNING til 2380 for å støtte vårt arbeid med 40 kr i måneden.

Som SAIH-Støttespiller er du en av våre viktigste partnere i kampen for å gjøre høyere utdanningsinstitusjoner mer inkluderende.

Les ogsåBekymret for studenter som straffes uten grunn

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon