Studenter feirer okkupasjonen av Vest-Sahara

Studenter feirer okkupasjonen av Vest-Sahara

Stolte koloniherrer og en 40 år gammel konflikt får ny oppmerksomhet når SAIH i dag lanserer kampanje om Afrikas siste koloni.

Frankrikes president Francois Hollande og Marokkos konge Muhammed VI speider stolte utover ørkenen i det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. På den nye plakaten utgitt av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) hylles Marokko i ekte koloniherrestil. Hva har de fått til som tidligere koloniherrer aldri klarte?

- Mange tror at kolonitiden er over og har ikke hørt om Vest-Sahara, Afrikas siste koloni. Marokko har okkupert Vest-Sahara i 40 år, selv om både FN og det internasjonale samfunnet anerkjenner saharawienes rett til selvbestemmelse, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Fra et imperialistisk ståsted kan det sees som en genistrek. Fra alle andre ståsteder, er imidlertid konsekvensene for Vest-Saharas folk tragiske og brutale, påpeker SAIH i sin kampanje. I den nye SAIH-rapporten Acting With Impunity avdekkes totalt 256 menneskerettighetsbrudd begått i Vest-Sahara bare det siste året.

Les også: Ny rapport - omfattende menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara

- SAIH ønsker med den ironiske feiringen å provosere fram en debatt om ansvaret det internasjonale samfunnet har for å få slutt på overgrepene i Vest-Sahara, sier Emilie Larsen Ørneseidet, kampanjeansvarlig og politisk nestleder i SAIH.

Over hele landet arrangerer SAIHs lokallag seminarer, stunts og andre aktiviteter denne uka, for å "feire" okkupasjonen. Se full oversikt her.

Frankrike - Marokkos nære allierte

FNs fredsbevarende styrke i Vest-Sahara, MINURSO, er en av få i verden som mangler mandat til å rapportere om menneskerettighetsovergrep. Dette skal igjen opp til årlig diskusjon i FN, i slutten av april.

I kampanjen har SAIH derfor valgt å fokusere på Frankrikes rolle i Vest-Sahara-konflikten.

- Frankrike har aldri sluttet seg til det internasjonale kravet til MINURSOs menneskerettighetsmandat. Det er også tette diplomatiske og økonomiske bånd mellom Marokko og Frankrike. Derfor mener vi Frankrike har et særlig ansvar i Vest-Sahara-konflikten, sier Larsen Ørneseidet.

Tidligere i år tok utenriksminister Børge Brende opp Vest-Sahara og menneskerettigheter med Frankrikes utenriksminister, og konstaterte at Norge forventer et utvidet MINURSO-mandat.

- Det er veldig bra at Brende har signalisert dette. Men SAIH krever at Norge tar lederrollen i arbeidet for å anerkjenne saharawienes rett til selvbestemmelse. Norge og det internasjonale samfunnet må også fordømme de daglige overgrepene, sier Wichne Pedersen.

Ta quizen: Hvor lenge kunne du okkupert Vest-Sahara?#How to Occupy

Marokkanske offiserer bes utlevert for folkemord

De siste dagene har det også skjedd en ny og oppsiktsvekkende utvikling rundt den langvarige konflikten i Vest-Sahara. 11 marokkanske dommere har blitt anklaget for folkemord i Vest-Sahara mellom 1975 og 1991 og skal stilles for retten av spansk dommer.

Les om saken i New York Times og på Støttekomiteen for Vest-Sahara sine nettsider.

Les mer om Vest-Sahara og SAIHs kampanje.

Flere saker:

Bli med å lage kampanje!

Bli med å lage kampanje!

SAIH søker kreative og engasjerte folk som vil være med i kampanjeutvalget for årets høstkampanje. Søk nå! Frist 2. februar.