Tidligere Star-Student Fengslet i Zimbabwe

Tidligere Star-Student Fengslet i Zimbabwe

Joana Ruvimbo Mamombe, tidligere del av Students at Risk-programmet ved Universitet i Bergen, er nå fengslet i Zimbabwe som følge av sitt politiske engasjement i opposisjonen.

Mamombe studerte molekylær bioteknologi ved Universitetet i Bergen etter å mottatt trusler som studentaktivist i hovedstaden Harare. Etter returen til hjemlandet ble hun som 24-åring valgt til å bli den yngste parlamentarikeren i landet for opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change).

Grove menneskerettighetsbrudd de siste månedene

I løpet av de siste månedene har det vært store protester mot økende økonomisk ustabilitet i landet og demonstrantene har blitt møtt med brutal framferd fra myndigheter og politi. Zimbabwiske menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert over 1800 menneskerettighetsbrudd siden urolighetene startet. Minst 17 personer er drept, hundrevis sårede og over 900 er fengslet, blant dem barn. Nye og målrettede arrestasjoner foregår fortsatt og mange av de arresterte får ikke tilgang på den rettshjelpen de har krav på.

Ulovlig arrestasjon 

Mamombe ble arrestert av militærpersonell mens hun var på et representantsoppdrag og ble tatt til politistasjonen i Harare. Prosessen var ulovlig, da det kun er politiet som har mandat til å foreta slike arrestasjoner. Hennes mor opplevde også å bli utsatt for vold og sterk trakassering da militæret trengte seg inn i familieboligen noen dager tidligere.

Tiltalt for å oppfordre til fredelige protester

Politiet har nå tiltalt Mamombe for forræderi hvor de viste til en pressekonferanse hun holdt tidlig i januar hvor hun oppfordret sin valgkrets til å demonstrere fredfullt mot de høye levekostnadene i landet. Hun har vært i retten de siste dagene hvor hun ble videre anholdt frem til 19. mars. Advokatene hennes kjemper for å få henne løslatt så fort som mulig.

Vi følger saken nøye og står i solidaritet med Joana og de andre aktivistene som kjemper for et mer demokratisk og rettferdig Zimbabwe. 

Les intervju med Mamombe i Studvest i 2016. 

Mer om situasjonen i Zimabwe her.

Mer om Student at Risk-programmet her.


Flere saker: