Historier fra vårt arbeid
Students Rights Watch
Gjennom Students’ Rights Watch-prosjektet jobber vi for studenters rettigheter gjennom forskning, dokumentasjon, og påvirkning av beslutningstakere internasjonalt.
I mange land opplever studentaktivister at rommet for å ytre seg, demonstrere, og kreve sine rettigheter, blir stadig mindre. Både på og utenfor campus blir aktivister møtt med trusler, vold, og arrestasjoner.
Samtidig vet vi at mørketallene er store.
Det er lite kunnskap og oppmerksomhet om studentaktivisme som fenomen og hvordan studentaktivister undertrykkes. Mange angrep blir ikke rapportert og undertrykkelse skjer ofte på subtile måter. For å styrke beskyttelsen av studentaktivister trenger vi å bedre forstå hvilke utfordringer de møter.
Gjennom Students Rights Watch-prosjektet bidrar SAIH med forskning og kunnskap om studentaktivisters virkelighet og undertrykkelsen de møter. Kunnskapen hjelper oss å informere beslutningstakere og bidrar til å styrke beskyttelsen av aktivister.
Dette har vi oppnådd
Økt kunnskap om undertrykkelse av studentaktivisme
Den første «Activism under Attack»-rapporten ble utgitt i 2023. Med utgangspunkt i case-studier fra ni land løfter rapporten frem fire ulike former for undertrykkelse studentaktivister møter. En ny rapport lanseres i 2024 og løfter frem studentaktivisters egne erfaringer og syn på aktivisme og utfordringene de møter.
Angrep på studentaktivisme på agendaen
Som resultat av arbeidet i prosjektet setter nå flere aktører søkelys de utfordringene studentaktivister møter. Scholars at Risk, Global Student Forum, FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere og FNs spesialrapportør for retten til utdanning har alle angrep på studentaktivisme høyere på sin agenda.
Veien videre
Det er behov for ytterligere kunnskap om ulike former av studentaktivisme og de utfordringene studentaktivister står overfor. Gitt at aktivisme og undertrykkelse kan se veldig forskjellig ut fra land til land, vil vi videreutvikle prosjektet for å sikre at forskningen er mer mangfoldig, inkluderende og deltakende.
SAIH vil også fortsette å jobbe for flere og bedre beskyttelsesordninger for studentaktivister. Vi har som mål å etablere Students at Risk-ordninger i flere land og gjennom samarbeidet vårt med UNESCO, jobbe for at høyere utdanningsinstitusjoner kan være med å beskytte menneskerettighetsforkjempere.
Vil du vite mer? Ta kontakt med oss!
Historier fra vårt arbeid
Historier fra vårt arbeid
Studenteraktivister trenger advokater
Våre rapporter
SAIH utgir jevnlig fagrapporter på temaer vi jobber med. Her finner du de siste utgitte fagrapportene.